Falga

Mooi uitzicht vanaf oude commandotoren Falga

Vanaf deze commandotoren volgden militairen vroeger de oefeningen op schietkamp Falga. Nu is het een heerlijk rustpunt met schitterend uitzicht op de duinen en de polder.

Tijdens de Franse overheersing bouwen de Fransen hier in 1812 Fort Dufalga. Na hun aftocht in 1813 wordt het fort opgeblazen. Later hebben de Nederlanders en het Duitse bezettingsleger hier nog een verdedigingswerk. Vervolgens wordt in 1951 een schietkamp ingericht. Vanaf een betonnen baan leren soldaten schieten op vliegtuigen. Ze schieten op een vlag die door een onbemand vliegtuigje boven zee wordt voortgetrokken. Vanaf dit uitkijkpunt volgt de commandant de oefening.

In 2005 stoppen de schietoefeningen bij Falga en Botgat in de Noordduinen. Landschap Noord-Holland koopt in 2008 de verlaten schietterreinen Falga en Botgat met het doel de gebieden terug te geven aan de natuur. Rond 2012 ruimt Landschap Noord-Holland de sporen van de schietterreinen op.

De Noordduinen, waar Falga een onderdeel van is, zijn heel bijzonder, het zijn namelijk ‘grijze duinen’ die in Europa bijna nergens anders voorkomen. In grijze duinen groeien vooral mossen en korstmossen.

Beleef Landschap Noord-Holland