Grafelijkheidsduinen

Geniet van de natuur op haar mooist

Fietsen of wandelen en even het pad verlaten om heerlijk uit te waaien op het strand; het kan er allemaal in de Grafelijkheidsduinen. Een mooi stukje natuur.

Als je even tussen je wimpers doorgluurt dan zie je een warme grijze gloed over het gebied; de kenmerkende kleur van dit mooie stukje natuur met haar grijze duingrasplanten, de zeldzame Tapuit, Konikpaarden en grazende Hooglanders.

Je zult zien dat de vegetatie van plek tot plek verschilt: op de ene plek is dat kort en schraal gehouden en op plekken waar veel mest terecht komt, groeien weer planten die van een voedselrijke bodem houden. En dat maakt dat dit gebied een rijke plantengroei kent met soorten als riet en lekker ruikende nachtorchis.

Naast een mooie natuur bieden de Grafelijkheidsduinen ook veel recreatie plezier. Zo kun je - met altijd wel ergens een zingende graspieper in de lucht - via een wandelommetje een bezoek brengen aan het Napoleonistische fort Kijkduin.

Hou je van hardlopen? Dat kan hier in alle rust. Door de mooie omgeving vergeet je bijna dat je een sportieve prestatie aan het leveren bent.

Er lopen wandel- en fietspaden door het gebied die vrij toegankelijk zijn en er worden regelmatig wandelingen en/of excursies georganiseerd. Je zou het zo maar eens kunnen treffen dat dat nu ook het geval is. benieuwd naar de activiteiten in dit gebied? Kijk dan op activiteiten Grafelijkheidsduinen.

Beleef Landschap Noord-Holland