Bijzondere bomkraters en plassen

De oase van De Helderse Duinen

Grote kans dat je tijdens je wandeling door De Helderse Duinen een fraaie plas aantreft, zoals de Harmplas. Een prachtige plek om een mooie foto te nemen. Verder zijn er heel veel kleine ronde vijvers, gevormd in bomkraters!

De Grafelijkheidsduinen zijn gevormd vanuit de resten van het oude Waddeneiland Huisduinen. Ten zuiden daarvan liggen de Donkere Duinen, die ontstaan zijn vanuit het kleine Waddeneilandje Ooghduinen. In de 16e eeuw stoof het gat tussen de twee eilanden dicht. Op deze plaats ligt nu het duinmeer de Harmplas.

Tot aan 1980 vond er waterwinning plaats in de Grafelijkheidsduinen. Dat had op haar hoogtepunt een waterstandsdaling van 2,5 meter tot gevolg. Na de stopzetting van de waterwinning is de waterstand weer gestegen, tot dichtbij het oorspronkelijke peil. De dikke, soortenarme rietkraag in de Harmplas werd vervolgens afgeplagd. Hierdoor konden veel kwetsbare plantensoorten zoals Kranswieren, Strandduizendguldenkruid, Heidekartelblad en Duizendknoopfonteinkruid zich weer vestigen.

De strandslag hier wordt voorzien van een bankje op een plateau, mét mooi uitzicht over de Harmplas in de Grafelijkheidsduinen.

Beleef Landschap Noord-Holland